Recepten

Glutenvrij brood

Introductie

Ingrediënten & Benodigdheden

  • ca. 3 dl water
  • 20 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 500 gram gemengd glutenvrij meel (bijv. boekwijtmeel, maismeel of rijstemeel)
  • 10 gram zout
  • 3 eetlepels olie of vloeibare margarine
  • Eventueel 1 tablet Vitamine C (als broodverbeteraar)

Voor brood van glutenvrije meelsoorten kan het beste een cakevorm worden gebruikt. Een   donkere broodvorm geeft glutenvrij brood een donkere harde korst.

Benodigd is een glazen cakevorm of klein broodblik.

Stap voor Stap Bereiding

Stap 1

Verwarm het water tot lauwwarm. Los de gist er in op en voeg de suiker toe. Laat dit mengsel 10 minuten staan.

Stap 2

Meng het glutenvrije meel en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.

Stap 3

Schenk de gistoplossing in het kuiltje en voeg de olie of de margarine toe. Mix met een mixer met kneedhaken of kneed met de hand vanuit het midden tot een soepel deeg is ontstaan.

Stap 4

Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme, tochtvrije plaats 1 uur rijzen.

Stap 5

Bestrijk de bakvorm met wat olie of margarine.
Kneed het deeg nogmaals kort door en doe het in de vorm

Stap 6

Laat het deeg, afgedekt op een warme, tochtvrije plaats nog een half uur rijzen.

Stap 7

Warm de oven voor op 200 graden
Bak het brood in het midden van de oven in 35 – 45 minuten gaar.

Stap 8

Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
Snijd het brood in sneetjes, verpak het eventueel in porties in diepvrieszakjes en vries het in.