Korenmolen De Leeuw
Historie
De windkorenmolen De Leeuw ligt aan de rijksweg (N344) van Deventer naar Holten, in de buurtschap de Oude Molen, gemeente Diepenveen. Slechts op een geringe afstand van de gemeente Bathmen, waarmee de geschiedenis van de molen nauw is verbonden. De oudste vermelding van de molen dateert uit 1523 in een akte van Karel van Gelre.
De molen behoorde toen aan Huize Dorth, juist ten zuiden van Bathmen op Gelders grondgebied gelegen. Het ging hierbij zeker niet om het bestaande bouwwerk dat uit 1856 dateert. De voorlopers hiervan zijn waarschijnlijk houten standaardmolens geweest die ook niet altijd op dezelfde plaats hebben gestaan. In 1772 stond de molen een stukje zuidelijker. Tussen 1824 en 1832 wordt dit bouwsel vervangen door een nieuwe, die gebouwd werd op de plaats waar de huidige molen “De Leeuw” staat.
In april 1753 koopt Frederik te Winkel de “Bathmer Windmool” met een stukje grond en huis voor fl. 9.005,- van graaf Reusch, heer van Dorth. Het geslacht Te Winkel zal tot 1960 eigenaar van de molen blijven.
Jaren dertig
In de jaren dertig gaat het niet goed met “De Leeuw”. In juni 1935 weet de Bathmense arts Mulder te voorkomen dat molenaar Te Winkel met de sloop begint. Mede door toedoen van de vereniging “De Hollandsche Molen” verandert de molenaar van gedachte. In 1942, het is oorlog en windenergie is weer in, wordt de molen opgeknapt en voorzien van Ten Have remkleppen.
Begin zestiger jaren
Begin zestiger jaren wordt het dan in de molen gevestigde mengvoederbedrijf waarvan de heer Bessem eigenaar is in overleg met “De Hollandsche Molen” uitgebreid met het huidige N.W. van de molen gelegen silogebouw. De molen ondergaat dan een opknapbeurt waarbij de Ten Have kleppen komen te vervallen, en alle wieken weer oud Hollands worden opgehekt.
In 1982 wordt de productie op Oude Molen gestaakt als Bessem B.V. met enige andere meng- voederbedrijven samengaat in de DMC. Vanaf dat moment beijveren de Oudheidkundige Kring voor Bathmen e.o., plaatselijk belang Lettele, Linde, Oude Molen en de Buurtvereniging Oude Molen zich voor het behoud van de molen. Eind 1988 wordt besloten tot een restauratie die wordt uitgevoerd door molenmaker Groot Wesseldijk uit Laren. Op verzoek van molenaar Moes wordt besloten om twee wieken weer te voorzien van Ten Have kleppen.
Op 7 april 1990 gaat de molen weer draaien als de burgemeesters van Diepenveen en Bathmen en molenaar Moes gezamenlijk de vang lichten.
De Leeuw en de techniek
De windkorenmolen De Leeuw is een ronde stenen stellingmolen. De molen is 30 meter hoog.
De stelling of omloop is nodig om de molen te kunnen bedienen, b.v. voor het op de wind zetten van de wieken, het z.g.n. kruien van de molen. De hoogte hangt samen met omliggende obstakels; immers de molen moet hier bovenuit steken om voldoende wind te vangen.
De roeden, een roede bestaat uit twee tegenover elkaar liggende wieken, zijn 24 meter lang. Op de buitenroe bevinden zich molen, zeilen en windborden, het z.g.n. Oud Hollands systeem. Op de binnenroe zitten Ten Have kleppen met een Bussel stroomlijnneuzen. De wieken drijven een koppel stenen aan. Vroeger hebben zich in de molen zelfs drie koppels maalstenen bevonden. De huidige molenstenen zijn “Blauwe Stenen”, d.w.z. natuurstenen die elk ongeveer 1500 kg wegen. De stenen hebben een diameter van 1,40 meter; 16ers dus.
Daarnaast is een elektrisch aangedreven maalstoel geplaatst. De elektriciteit daarvoor wordt verkregen door een uit 1934 dateerde HEEMAF-generator die wordt aangedreven door een uit 1932 stammende gerestaureerde ruwoliemotor. De motor is van het type Deutz MIH 338 met een slag van 380 mm. en een boring van 250mm. Het vermogen van de machine bedraagt 40 PK bij 350 omw/min. Het gebruik van de motoren naast de windenergie heeft in “De Leeuw” al een lange geschiedenis.
Reeds rond de eeuwwisseling werd al een petroleummotor met gloeibuis van het merk LOOG LANDAAL geïnstalleerd. In 1932 moest deze plaatsmaken voor een ruwoliemotor van het merk Berkel. In de molen heeft zich ook ooit een pelsteen bevonden.
De elektriciteit wordt verkregen door een uit 1934 dateerde HEEMAF -generator die wordt aangedreven door een uit 1932 stammende gerestaureerde ruwoliemotor.
De motor is van het type Deutz MIH 338 met een slag van 380 mm. en een boring van 250 mm. Het vermogen van de machine bedraagt 40 PK bij 350 omwentelingen/min.
Verse produkten
Speciaal voor de thuisbakkers, verkopen wij vers geselecteerde granen en meel voor gezond en vezelrijk brood.
Recepten
Op onze website en in de winkel vind u diverse recepten om heerlijk vers brood te bakken of andere verantwoorde lekkernijen.
Contact
Korenmolen De Leeuw verkoopt ook diervoeders. Vraag hiernaar in onze molenwinkel of neem contact met ons op.